כללי אכילה נכונה

10 כללים לאכילה נכונה

בהרבה מאוד אתרים וספרים, עסוקים בשאלה מה לאכול, אבל האמת היא שלשאלה איך אנחנו אוכלים? יש חשיבות גדולה ומכרעת לבריאות שלנו.

הנה 10 כללים לאכילה נכונה על פי הרמב”ם ומקורות נוספים:

אכלו רק כאשר רעבים

רעב נובע מירידת סוכר, כשהסוכר יורד אנו מרגישים לאות, מעיין עייפות מחשבתית וגופנית וצורך של כל הגוף לקום וללכת לאכול.

זו הרגשה נעימה ולא מעצבנת, ומאפשרת לנו בדרך כלל לאכול בנחת. לאחר אכילה כזו נחוש ‘טוב’ ומלאי אנרגיה.

כשאתם מרגישים מתח, עצבנות ו’קרקור בבטן’ זהו הסימן לכך שזהו לא רעב אמיתי.

לעסו היטב את המזון

בזמן הלעיסה טחינת האוכל משפיעה על איכות העיכול, מונעת אכילה יתרה כי תחושת השובע מגיעה רק לאחר 20 דקות ומאפשרת ארוחה נינוחה יותר .

אכלו במידה

עודף מזון גורם לתשישות של אברי העיכול.

כל מערכת בנויה לנפח עבודה מסוים. לכל מכונה בבית חרושת, כמו גם לכל מערכת בגוף האדם, ישנם תנאים מוגדרים, לחצי עבודה מסוימים, שבהם היא יכולה לעמוד וזמנים שבהם היא נחה. כמובן, שברוב המקרים, לכל מערכת יש גם רזרבות.

שימוש מופרז, בכל מערכת שהיא, גורם לשחיקתה בטרם עת.

כך גם במערכת העיכול: יש לה את פעולות השוטפות, היום יומיות שלה – של עיכול – ספיגה – הפרשה. כמובן, שגם מערכת זו זקוקה לניקוי עצמי ולמנוחה.
בעת אכילה יתרה, מערכת העיכול מבזבזת אנרגיה על עודף פעילות של הקיבה, הלבלב, הכבד ועוד. גם ספינקטר הוושט ולפעמים גם הריאות יכולים להיפגע מעודף פעילות זו. על כך ועוד – אפשר לקרוא במאמר אכילה יתר על המידה.

שתו לפני הארוחה

שתייה בזמן הארוחה משבשת את הפעולה הבסיסית של אכילה נכונה:

הנוזלים, גורמים לאוכל להחליק לנו לגרון ללא לעיסה, המזון לא שוהה מספיק זמן בכל תחנה ולא מתעכל כמו שצריך.
השתיה מדללת את מיצי העיכול ולכן הם פועלים בצורה פחות טובה.
הקיבה מתרחבת  – וכך זה מגביר סיכון לצרבת ולהחלשת הנשימה.

לעומת זאת, שתיית שתי כוסות מים לפני הארוחה, מגבירה את תחושת המלאות והשובע בקיבה (וכך אוכלים פחות:)), מגבירה חילוף חומרים ומועילה ליציאות טובות יותר ולמניעת עצירות ולהרגשה כללית טובה.

כדאי להמתין מינימום עשר דקות לפני הסעודה או שעה לאחריה.

אל תאכלו בשעה מאוחרת

אכילה בלילה מונעת עיכול טוב, כי אנחנו עייפים והגוף רוצה לנוח – וגם מונעת שינה טובה, כי יש אוכל במערכת שהגוף חייב לטפל בו.

אם אתם ממש רעבים בשעה מאוחרת אכלו גמבה אדומה, מלפפון או פירות, הם כמעט ואינם דורשים עיכול.

אל תאכלו מיד כשהתעוררתם

כל מאגרי הסוכר והגליקוגן בגוף מלאים, מארוחת הערב. בנוסף, כדאי לנצל את שעות הבוקר, להמשך תהליך הניקוי והפרשת הפסולת, שהחל בלילה.

לפני שאוכלים ארוחת בוקר, כדאי לתת מנוחה לגוף כ4 שעות לאחר הקימה ורק אחר כך לאכול.

אתם חולים? המעיטו באכילה

הנטייה הטבעית היא לא לאכול בשעת מחלה, ניכר ביותר אצל ילדים שלא אבדו אינסטינקט זה.

בזמן מחלה, האנרגיה של הגוף, מופנית לכיוון של ריפוי, החלפת תאים וכולי, ופחות לתהליך העיכול.
כאשר אוכלים בזמן מחלה – חלק מהדם עובר למערכת העיכול ומתבזבזת שם אנרגיה לצורכי עיכול והטמעה.

שנית, בכל אכילה, גם טובה, נוצרת פסולת. בזמן מחלה, הגוף עמוס גם ככה בניסיון לפלוט עודף פסולת, שכבר יש בו. לכן, אכילה בזמן מחלה, יוצרת עומס של פסולת בגוף, שיש לפנות.

בנוסף, בכל פירוק מזון, משתחררת אנרגיה, שמוסיפה לחום הגוף. כאשר יש חום גוף גבוה – זהו תהליך שאיננו רצוי.

שתו מים, תה צמחים, מיץ גזר, מלפפון, סלרי ותפוח, מים של מרק ירקות – וכשממש יש צורך אפשר גם את הירקות עצמם.

אתם לפני או אחרי מאמץ פיזי או נפשי? חכו עם הארוחה

עיכול סדיר, דורש מהגוף שלנו תשומת לב מלאה, המתבטאת באספקה מוגברת של דם ואנרגיה עצבית, אל מערכת העיכול.

פעילות פיזית, מַפנה את האנרגיה שלנו לשרירים השונים – ואילו בעת מאמץ מחשבתי ורגשי, המוח זקוק לאנרגיה, לצורך התמודדות עם המאמץ.

מתי אפשר לאכול? לאחר שגוף או הנפש נרגעו מהמאמץ וחזרו למסלולם הרגיל.

קר לכם? חם?, עייפים או חסרי כוחות? המתינו עם האוכל

כאשר קר, חם מידי, חשים עייפות, חוסר כוחות ומוטיבציה  – מרגישים בחוסר נוחות.
אכילה במצב של חוסר נוחות, לא מאפשרת עיכול אנזימטי תקין, מכיוון שכעת הגוף זקוק להתמודד עם האתגר הגופני, או הנפשי.
כמובן, שאם לדוגמה, קר לי מידי בגלל שאין לי אנרגיה, כי לא אכלתי הרבה זמן – אז הפתרון הוא כן לאכול.

תמיד להשתמש בכללים בשום שכל ובהתאם להיגיון.

אוכל קר או חם מידי – עדיף שלא לאכול עכשיו

אכילת מזון קר, משבשת את פעולת אנזימי העיכול והמזון לא מתעכל כראוי.
כשאוכלים מזון חם בולעים אותו מהר ולא לועסים אותו כראוי.

בנוסף, החום הרב פוגע בחניכיים ומחליש אותם (כביכול ‘מבשלים’ את החניכיים לזמן מועט) – דבר היכול להוביל לשיניים מתנדנדות ולנפילתן.

אוכל חם מידי, או קר מידי, פוגע בגוף וכדאי לאכול אוכל בטמפרטורת החדר.

זכרו – כל מה שנכנס צריך לצאת

חכו לפינוי מלא ורק אחר כך אכלו.

עלינו להתחשב בקצב העיכול גם לגבי סדרי האכילה.

רצוי לאפשר למערכת להתנקות ובעצם גם לנוח, לפני שמתחילים ‘סיבוב’ חדש…

לאלו האוכלים שלוש פעמים ביום בצורה מסודרת  – יש גם שלוש יציאות ביום. זהו המהלך של גוף בריא.

תנו לאוכל זמן עיכול

הדגש העיקרי הוא סיום העיכול בקיבה וריקון הקיבה מהארוחה הקודמת.

זמן העיכול בקיבה אצל אדם בריא הוא:

  • פירות וירקות: 20-50 דקות
  • גרעינים ואגוזים: 2-3 שעות
  • דגנים וקטניות: שעה וחצי עד שעתיים.
  • חלבונים מהחי: חצי שעה עד 4.5 שעות (דגים וביצים עוברים מהר יחסית.  ככל שהבשר שומני יותר כך הוא יעבור לאט יותר).
  • גבינות רכות: 1.5-2 שעות.
  • גבינות קשות ושמנות: 4-5 שעות במקרים הקיצוניים.

שמרו על צירופי המזון

מכיוון שלכל מאכל סגנון עיכולי שונה וזמן עיכול שונה, הרי שחלק מהכלל של “לא לאכול מאכל על מאכל” – הוא גם לאכול בצורה כזו, שתאפשר עיכול מיטבי, של כל סוג מזון.

עיקרי צירופי המזון הם:

  1. לא לערבב עמילנים וחלבונים באותו ארוחה.
  2. פירות אוכלים בנפרד

התענגו על האוכל

תיהנו מכל נגיסה ונגיסה והרגישו את הטעמים הנפלאים שיש במזון שאנו מכניסים אל פינו.

מקדו את המחשבה בפעולת האכילה ובהנאה ממנה.

לא כדאי לעשות דברים נוספים בזמן הארוחה, המסיתים את תשומת הלב מהאכילה.
בפרט ויכוחים בנושאים שונים.
המתח והרוגז משבשים קשות את תהליך העיכול.

 

 

שתפו

לשאלות על המאמר ניתן להשאיר תגובה ונענה בהקדם

פוסטים אחרונים