האם בריא לאכול בצל חי?
יתרונות וחסרונות
כמו בכל ירק, גם בבצל ישנם חומרים מצוינים לבריאות האדם, כמו נוגד החמצון החזק קוורציטין וכמו תרכובות גופרית המסייעות לכבד בנטרול רעלים וביצוע מתילציה ומגבירות את חוסנה של מערכת החיסון.
עם זאת, בבצל יש שמן אתרי חריף. זהו השמן הגורם לנו לדמעות כאשר אנו חותכים אותו בְּעיניים או אף חשופים.
תפקיד הדמעות הוא כפול: לדלל את החומר הגורם לגירוי לרירית העין או האף וגם לסייע לו להישטף החוצה – אל מחוץ לגוף.
כלומר, זהו חומר הגורם לתגובת שרשרת של הגוף כדי להיפטר ממנו, תוך כדי ניסיון להגן על הרקמות שלו מפני אותו החומר.
סגנון התמודדות של הגוף בחשיפה לחומר מגרה
דרך התגובה של הגוף נעשית באופן דומה בהרבה מקרים של חשיפה לחומר מגרה או לא רצוי: הצפת הרקמה שנחשפה לחומר הפוגע בנוזלים.
בצורה כזו הגוף מרוויח שתי פעולה ב’מכה’ אחת, הוא גם מדלל את החומר וכך מפחית את ריכוז החשיפה לרקמה; בנוסף, בסביבה נוזלית, קל יותר לגוף לסלק אותו החוצה ולהיפטר ממנו.
דוגמאות נוספות:
קפאין
זו גם דרך ההתמודדות של הגוף עם קפאין: קפה הוא ‘משתן’, כי הקפאין הוא אלקלואיד, שהגוף מעוניין להיפטר ממנו. לכן, הוא מדלל אותו במים ומסלק אותו החוצה דרך השתן…
שלשול
כך גם עובד מנגנון השלשול: כאשר המעיים נחשפים לחומר מגרה, הגוף מדלל אותו במים ומסלק אותו החוצה, בדיוק נמרץ למים ששמים במגלשות של פארק מים, כדי שנגלוש מהר יותר למטה ועם פחות חיכוך…
כמה עולה הבצל?
יש לזכור שמה שקורה בעיניים, קורה גם במעיים ולכן בצל חי מגרה גם את הרקמות הפנימיות ולא רק החיצוניות ויכול לגרום לבעיות מעיים.
יכול להיות שיהיה כדאי להשתמש בו בצורה מכוונת בזמנים ספציפיים, אך כדאי לדעת את המחיר.
בדיוק כמו שאם מאוד עייפים לפעמים לוקחים קפה, אך יש לזה מחיר.
לפעמים אנו מוכנים לשלם את אותו המחיר, אך לא נהפוך אותו להרגל חיים ובוודאי לא לאידאולוגיה.
סיבים פרה – ביוטיים
בנוסף, בבצל יש סיבים פרה ביוטיים – כלומר, המסייעים לצמיחה של אוכלוסיית המעיים. זוהי פעולה נהדרת ומבריאה אצל אנשים בריאים, אך יכולים לגרום לתסיסה וכאבי בטן לאנשים עם רגישות במערכת העיכול.
לכן, אלו הסובלים מבעיות מעיים, כדאי להינזר גם מאכילת בצל מאודה, או מטוגן, למשך מספר ימים ולהיות מאוד רגישים לתגובות כאשר מחזירים אותו.
לסיכום:
עדיף להשתמש בבצל מאודה (כמו ‘טיגון במים’) או מטוגן קלות כדי לאדות את השמן האתרי לפני שימוש.
אנשים המכירים את עצמם כרגישים במערכת העיכול, יבדקו את עצמם באופן ספציפי ביחס לבצל ואת תגובת הגוף שלהם אליו.