האם בננה נחשבת פרי עמילני, והאם כדאי לאכול אותה על הבוקר?
בננה עמילנית רק לפני הבשלה. בתהליך ההבשלה העמילן מתפרק לסוכר.
תהליך זה מאופיין בצורה ברורה, בנראות של הבננה: היא נהיית צהובה לגמרי, עם כתמים חומים וקליפה דקה, וכשפותחים אותה יוצא ריח מתוק.
כדאי לחכות לשלב הזה ובצורה הזו היא לא עושה עצירות, כאבי בטן וכל שאר הדברים ש”העמיסו” הרבה אנשים, על הבננה הנהדרת שלנו.
לכן, אין צורך להימנע ממנה בבוקר.
מה שכן, מבחינת הסדר הנכון, הייתי ממליץ לבנות את התפריט היומי, “מהקל אל הכבד”:
כלומר, לאכול בתחילה את הפירות הפחות עמוסים בסוכר והיותר מימיים (כמו הדרים בעונה החורף, או מלון בעונת הקיץ) ורק אח”כ להמשיך ליותר מרוכזים.
לתת לגוף “להתעורר” בבוקר ולא מיד להעמיס. כאמור, אם חשים רעב אין בעיה לאכול.
היחס לתפוז הוא כפרי רגיל? והאם יש בעיה לאכול הרבה תפוזים ביום?
אין בעיה. כמו כל פרי, אי אפשר להתבסס רק עליו וכל דבר צריך להיות במידה.
כמו כן, אם יש בעיה רפואית צריך להתחשב בה באופן ספציפי. כמו בכל פרי, יש לשים לב שהתפוז בשל וכתום.
האם יש הגבלה של אכילת פירות לאנשים עם סוכר גבוה או נטייה לסוכרת?
באופן כללי, מבלי להיכנס לייעוץ אישי, שחייב להיות מותאם לחולה, חולי סוכרת רבים יכולים לאכול פירות וליהנות מבריאות גוברת והולכת, כאשר מקפידים על רמות שומן נמוכות בתזונה.
אומנם פעמים רבות, כדאי בשלב ראשון לאכול פירות עם אינדקס גליקמי נמוך (כמו תפוחים / אגסים / אפרסקים / דובדבנים וכולי) ובכמות סבירה בכל ארוחה.
יש מספר אנשים שכל כמות של פירות לא תאפשר להם לרדת בערכי הסוכר ולהם צריך תוכנית מפורטת באופן אחר.
האם בעלי כבד שומני צריכים להמעיט באכילת פירות?
המושג כבד שומני פירושו, שחלק מתאי הכבד שאינם אמורים לאחסן שומן, מלאים בו, בגלל עודף שומנים המצויים בדם.
אחד מתפקידיו הרבים של הכבד הוא, לאגור סוכר בתאים מסוימים (בצורת תשמורת מיוחדת הנקראת גליקוגן), כדי שיוכל לשחרר אותו בין הארוחות – בזמנים שרמות הסוכר בדם יורדות – וכך לשמור על רמת אנרגיה קבועה במהלך היום.
במצב של כבד שומני, חלק מהתאים, שתפקידם לאגור רזרבות של סוכר, יהיו מלאים שומן – וכמות הגליקוגן השמורה בכבד נמוכה.
מסיבה זו, בעלי כבד שומני יחפשו יותר אוכל בין הארוחות, מכיוון שהם זקוקים יותר פעמים לאספקת סוכר חיצונית, בתכיפות רבה יותר.
בעיה פיזיולוגית זו – יוצרת ‘חיפוש’ – צורך לאכול מזונות מכילי סוכרים ו’נשנושים’ בצורה תכופה יותר.
זוהי סיבה ביולוגית, לא נפשית! אומנם היא מצטרפת להרגלי אכילה, שבדרך כלל גם ככה לא מתוקנים, אצל אלו שהגיעו למצב של כבד שומני.
במצב כזה, אנו חייבים לבנות דיאטה, שמצד אחד תאפשר לקבל את הצרכים של הגוף, שדורש סוכר בפרקי זמן קצרים יותר – ומאידך, לקנות הרגלים שיאפשרו לכבד לנקות את עצמו ולהיפטר מעודפי השומנים בצורה בטוחה ועקבית.
ולכן לעצם השאלה: אם כבר סוכרים – ברור שפירות עדיפים מבחינה בריאותית!
פירות קלים לעיכול ונותנים אנרגיה זמינה, בנוסף על כל סגולותיהם הטובות, הכוללות ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים ונוגדי חמצון, סיבים ועוד.
כל הסיבות הללו הופכים אותם לאופציה מצוינת, עבור אלו הזקוקים לסוכר בפרקי זמן קצרים יותר.
מדוע לא כדאי לצרוך פירות מתוקים עם חמצמצים או חמוצים?
לפי הניסיון של שלטון זה יכול לגרום בעיות בעיכול.
זהו כלל משני בלבד ולא כדאי להשקיע בו שום משאב נפשי, למעט אנשים עם בעיות עיכול מיוחדות, שיכולים לנסות את הכלל הזה ולראות האם הוא משפיע עליהם לטובה.
יש לכם שאלה בנושא בריאות טבעית ואורח חיים בריא? נשמח לענות